Nagy főzőműsor rajongók vagyunk, legyen az Jamie Oliver 30 perces kajái, Hugh Fearnley-Whittingstall a River Cottage-ból vagy a főhúsimádó Adrian Richardson. Most éppen az utóbbi váltott ki pánikszerű disznósajtkészítést a szüleimből. A séf ugyanis az egyik részben ennek az ételnek a titkaiba avat be, bár nem a magyar változatot készíti.
Amikor Palát megkérdeztem, hogyan készült A mi disznósajtunk, így kezdte: "Szakíts ki egy disznót a kondából!" Ekkor már tudtam, hogy ez nem lesz egy könnyű beszélgetés...
Ha megfőtt, akkor kivesszük a lábosból, a húst leszedjük a csontról és a nyelvvel együtt ujjnyi csíkokra vágjuk. Egy tálba tesszük és ismét fűszerezzük sóval, borssal, 3-4 gerezd fokhagymával, szerecsendióval, majoránnával, illetve egy kevés füstölt pirospaprikával. Nyugodtan lehet kóstolni, hiszen már minden megfőtt. Majd a levéből annyit hozzáönteni, amennyit felvesz, ez nekünk nagyjából 5 merőkanál volt. Végül pedig műbélbe töltjük, aminek mindkét végét elkötjük.
A disznósajtot hústűvel megszurkáljuk, tetejére egy tálcát vagy tepsit teszünk, és 2-3 kilóval lesúlyozzuk. Mi ezután még füstölőbe vittük 2 napra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése