2014. január 28., kedd

Zsendicéből körözött

A sajtkészítés során a kiváló tejsavó megmarad, azonban ezt nem érdemes kiönteni, mert ebből készül a zsendice és az orda.

A maradék tejsavót 90 °C-ig melegítjük, majd 10 g citromsavat adunk hozzá, amit alaposan elkeverünk, és kb. 10 percig takarékon hagyjuk. Hamarosan megkezdődik az albumin (ez a fehérjék egy osztálya) kicsapódása, ami a tetején gyűlik össze, és szűrővel könnyen leszedhető. Ez a zsendice. Ha ezt sajtkendőben tovább csöpögtetjük, akkor kapjuk az ordát, amiből préseléssel ordasajtot készíthetünk.

Anya egy másik eljárást használ:  a tejsavóhoz 1 evőkanál ecetet ad, és így kezdi forralni. A kicsapódott túrószerű anyagot lemeri, és egy kicsit lecsöpögteti, majd Pala körözöttet készít belőle.

A zsendice a körözöttben a túrót helyettesíti, de mivel általában nem elég, így fele-fele arányban adja hozzá. Általában 500 g túrót/zsendicét és fél liter tejfölt használ, amihez apró kockákra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, egy kis csípős piros aranyat, mustárt, egész köményt, őrölt pirospaprikát, sót és borsot tesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése