2014. január 20., hétfő

Tojáslikör

Nincs is jobb, mint mikor egy ködös napon a meleg szobában ülve tojáslikőrt szürcsölünk. Tökéletesen illik egy lustálkodós hétvégén a reggeli kávé mellé, aperitifként kínálhatjuk a vendégeknek ebéd előtt, de akár ebéd után is a desszerthez. Egy baj azért van vele: nem lehet "csak egy kis pohárral" inni.

Hagyományosan a tojáslikőr karácsonyi vagy húsvéti italként ismert, de mi ezen az átlagos, szürke februári napon kívántuk meg. Először az adventi időszakban készítettük egy internetes recept továbbfejlesztésével. 

Hozzávalók:

2,5 dl tej
2 nagy tojássárgája
10-15 dkg cukor
1,5-2 dl vodka
fél vaníliarúd, szerecsendió

A tojássárgákat a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével felverjük, a tejet a vanília héjával felforraljuk. A kihűtött tejet folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a cukros tojáshoz, majd vodkával és egy csipetnyi szerecsendióval ízesítjük. Végül leszűrjük és hűtőbe tesszük.


Megjegyzés:
A legtöbb recept fél liter tejet és nagyjából 4-szer ennyi cukrot ír. Mi mindig kisebb adagokkal dolgozunk, hiszen ha elfogy, gyorsan elkészíthető, és a túl édes dolgokért sem rajongunk. A vaníliarúd helyettesíthető ugyan vaníliás cukorral vagy aromával, de ezek a nyomába sem érnek egy igazi, illatos - és sajnos borsos árú - vaníliarúdnak. Néhányan még egy evőkanál rumot is tesznek a likőrhöz, de nekünk nem hiányzik. Viszont a szerecsendió helyett a kardamom is harmonikus lehet, bár azzal még nem próbáltuk.

Végül pedig egy hasznos trükk a tojások szétválasztásához, melyre Nagypapám hívta fel a figyelmemet. Nagyon ötletes! http://www.youtube.com/embed/iAp8pEaWB1Y

1 megjegyzés: