2014. január 21., kedd

Csodaforma csokitorta

Amikor a hagyományos csokitorta új értelmet nyer... 

Pala szülinapjára csokitortát kért, de olyat, amiben nem fullaszt a száraz kakaós piskóta, és nem fénylik rajta az édes tortabevonó. Így Anyával ötletek után kutatva, böngészni kezdtük a sütős weboldalakat. A tortánk "piskótájának" receptjét végül  itt találtuk meg.
Azért idézőjelben, mert ez igazából nem piskóta, hiszen csak csokiból, tojásból, vajból, cukorból és darált mandulából áll, vagyis lisztet egyáltalán nem tartalmaz.
Tehát a tészta elkészítése megegyezik a fenti linken elérhető leírással, azonban a krémet kicsit átalakítottuk, és extra díszítést is kitaláltunk.

Krém: zselatinlap, 20 dkg étcsokoládé, 3 tojássárga, 8 dkg porcukor, 2,5 dl Hulala tejszín, whisky
A zselatinlapot pár percre hideg vízbe áztattuk, utána forró whiskyben feloldottuk. Először a tojássárgákat a porcukorral, majd a tejszínt is felvertül, csokit pedig vízgőz felett felolvasztottuk. Végül mindent összekevertünk, így kemény krémet kaptunk, amit a piskótára kentünk.

Díszítés: 6 dkg csoki, 3 dkg tejszín, 1 kávéskanál darált mandula, csokireszelék, mandulaforgács
Megolvasztottuk a csokit (lehet bármilyen jó minőségű ét- vagy tejcsoki), hozzátettünk 3 dkg tejszínt, majd belekevertük a mandulát. Hűtés után kis golyókat formáltunk, és csokireszelékbe forgattuk. Ezek és a pirított mandula kerültek a torta tetejére.

Megjegyzés: A piskóta 2 evőkanál darált mandulát is elvisel, és egy könnyebb, gyümölcsös krémmel még kellemesebb lehet. A lelki szemeink előtt eperkrém és pirosgyümölcs díszítés vagy narancskrém áfonyaszemekkel jelenik meg. Az eperkrém elkészítése hasonló a csokissal, csak az étcsokoládé helyett eper szemeket egy kevés citromlével (limelé még szuperebb!) összeturmixolunk, s ezt keverjük a felvert tojáshoz illetve tejszínhez. A whisky helyett vízben oldjuk fel a zselatint! A torta tetejére művi gonddal eperszeleteket helyezünk, de akár rusztikus halomba többféle pirosgyümölcsöt is szórhatunk. A narancsos krémhez egy narancs leve és reszelt héja szükséges, s ezeket keverjük össze a tojással, tejszínnel. A zselatinlapot narancslikőrben (pl. Contreau) oldjuk fel. Ebben az esetben a díszítés néhány szem áfonya egy-egy mentalevéllel kiegészítve. 
Mindkét krémnél az édes tészta és a savanykás gyümölcs örömteli harmóniát képez, és a desszert elfogyasztása olyan lesz, mintha angyalok táncolnának a szánkban!

2 megjegyzés: